Медичний факультет

Спеціальність «Здоров’я людини»

1 курс

МОДУЛЬ 2.

Біохімічні основи проліферації, міжклітинних

комунікацій та фізіологічних функцій органів і тканин.

Cечова кислота вперше була синтезована штучно поза організмом із гліцину і сечовини у 1882 р. Хто здійснив цей синтез?

A. Веллер

B. Фішер

C. Ненський

D. Мареш

E. І. Горбачевський

ANSWER: E

Білкова частина нуклеопротеїнів їжі розпадається до:

A. Ферментів

B. Пентоз

C. Фосфорної кислоти

D. Азотових основ

E. Амінокислот

ANSWER: E

Амінокислотні залишки, що найчастіше зустрічаються в колагені:

A. Оксипролін, оксилізин, гліцин, пролін

B. Триптофан, цистеїн, гліцин, метионін

C. Лізин, аргінін, цистеїн, триптофан

D. Триптофан, оксилізин, цистеїн, валін

E. Аспарагін, глутамін, лізин

ANSWER: A

Біохімічним показником, що характеризує спадкове порушення біосинтезу УМФ, є наступний:

A. Аспартатацидурія

B. Оротацидурія

C. Алкаптонурія

D. Урацилурія

E. Цитозинурія

ANSWER: B

Відкладання кристалів сечової кислоти в суглобах призводить до розвитку хвороби, що називається:

A. Пелагра

B. Діабет амінний

C. Ксантинурія

D. Подагра

E. Алкаптонурія

ANSWER: D

Вкажіть, що з даних визначень відповідає терміну «нуклеопротеїни»:

A. Складні білки, побудовані з простого білка та нуклеїнових кислот

B. Складні білки, побудовані з простого білка і похідних вуглеводів

C. Це високомолекулярні сполуки, що складаються з нуклеотидів

D. Низькомолекулярні органічні сполуки, необхідні для нормальної життєдіяльності

НЕ нашли? Не то? Что вы ищете?

E. Високомолекулярні азотовмісні органічні сполуки, мономерами яких є амінокислоти

ANSWER: A

В процесі старіння організму знижується зв’язування води сполучною тканиною. Це пов’язано із зменшенням концентрації:

A. Глікозаміногліканів

B. Колагену

C. Фосфоліпідів

D. Холестерину

E. Глікогену

ANSWER: A

В’язкоеластичні властивості основної речовини сполучної тканини зумовлені переважно:

A. Гепарином

B. Еластином

C. АТФ

D. Колагеном

E. NaCI

ANSWER: B

Де здійснюється розпад нуклеїнових кислот гідролітичним шляхом?

A. У печінці

B. У шлунку

C. У тонкому кишечнику

D. У підшлунковій залозі

E. У м’язах

ANSWER: C

Для синтезу ДНК використовуються дАТФ, дГТФ, дТТФ, дЦТФ, які безпосередньо утворюються:

A. Із відповідних рибонуклеотидів

B. З продуктів розщеплення нуклеїнових кислот

C. З пуринів і піримідинів, дезоксирибози і фосфорної кислоти

D. З продуктів всмоктування в кишечнику

E. З рибози при її відновленні в складі ДНК

ANSWER: A

Для синтезу ДНК використовуються наступні нуклеозидтрифосфати, за виключенням:

A. дАТФ

B. дУТФ

C. дГТФ

D. дЦТФ

E. дТТФ

ANSWER: B

Кінцевими продуктами розпаду піримідинових нуклеотидів є:

A. Бета-аланін, СО2, NH3, бета-аміноізомасляна кислота.

B. Рибоза, СО2, Н2О2

C. Сечова кислота, Н2О.

D. Гіпоксантин, ФАДН2

E. Бета-уреїдпропіонова кислота

ANSWER: A

Назвіть фермент, який каталізує окиснення гіпоксантину до ксантину та ксантину до сечової кислоти:

A. Ксантингідролаза

B. Ксантингідратаза

C. Ксантиноксигеназа

D. Ксантинпероксидаза

E. Ксантиноксидаза

ANSWER: E

Назвіть, які із перелічених нуклеотидів є пуриновими:

A. АМФ і ТМФ

B. АМФ і ГМФ

C. АМФ і УМФ

D. УМФ і ТМФ

E. ЦМФ і ГМФ

ANSWER: B

Достатній вміст вітаміну А в організмі сприяє:

A. Загоєнню ерозій слизової ротової порожнини

B. Синтезу колагену

C. Сповільненню загоєння ран у ротовій порожнині

D. Активації лізингідроксилази

E. Активації пролінгідроксилази

ANSWER: A

В петлі тРНК міститься триплет, який є комплементарним кодону матричної РНК. Як називається цей триплет?

A. Оперон

B. Контактна ділянка

C. Спейсерна ділянка

D. Антикодон

E. Індуктор

ANSWER: D

Інтенсивний синтез колагену має місце при таких процесах:

A. Загоюванні ран

B. Секреції медіаторів запалення

C. Утворенні тромба

D. Імунного захисту

E. Всі відповіді невірні

ANSWER: A

Вкажіть відмінність транскрипції від процесу реплікації:

A. Як матриця використовується лише 1 ланцюг ДНК

B. Як матриця використовуються 2 ланцюги ДНК

C. Необхідні іони Zn2+

D. Необхідні фактори реплісоми

E. Транскрибується вся молекула ДНК

ANSWER: A

Вкажіть направленність полінуклеотидних ланцюгів молекули ДНК відносно один одного:

A. Паралельна

B. Перпендикулярна

C. Антипаралельна

D. Переривчаста

E. Не має правильної відповіді

ANSWER: C

Вкажіть напрямок утворення фосфодиефірного зв’язку у молекулі ДНК у процесі реплікації:

A. 3'-5'

B. 3'-4'

C. 5'-3'

D. 2'-3'

E. 5'-4'

ANSWER: C

Дайте визначення терміну транскрипція:

A. Біосинтез РНК на ДНК-матриці

B. Синтез дочірних молекул ДНК

C. Синтез білків, амінокислотна послідовність яких визначається нуклеотидною послідовністю мРНК

D. Ферментативне видалення і повторний синтез ділянок ДНК

E. Переміщення гена чи групи генів

ANSWER: A

Для просторової структури ДНК характерні всі перераховані властивості, крім:

A. Молекула ДНК складається з двох полінуклеотидних ланцюгів

B. Каркаси ланцюгів утворені пентозофосфасфатами

C. Між азотовими основами існують водневі взаємодії

D. ДНК є сильною основою

E. Пуринові і піримідинові основи спрямовані від пентозофосфатних каркасів всередину спіралі перпендикулярно осі.

ANSWER: D

ДНК – полімераза може проявляти, крім полімеразної, активність:

A. Екзонуклеазну

B. Ендонуклеазну

C. Інтрануклеазну

D. Гліконуклеазну

E. Ліпонуклеазну

ANSWER: A

ДНК – це подвійна спіраль, модель якої запропонували:

A. Мітчел, Варбург

B. Кребс, Фішер

C. Уотсон, Крік

D. Кнооп, Лінен

E. Міхаеліс - Ментен

ANSWER: C

До складу нуклеотидів РНК входять наступні азотові основи, крім:

A. Аденін

B. Гуанін

C. Цитозин

D. Урацил

E. Тимін

ANSWER: E

Етапи реплікації включають:

A. Розпізнавання точки початку реплікації

B. Розплітання подвійної спіралі матриці ДНК

C. Утворення фрагментів для імітації синтезу дочірніх ланцюгів – праймера

D. Елонгація синтезу і термінація

E. Все вище перераховане

ANSWER: E

На якому етапі припиняється синтез ланцюга РНК?

A. Розпізнавання промоторної ділянки РНК-полімеразою

B. З локального розходження ланцюгів спіралі ДНК

C. Досягнення РНК-полімерази термінальної ділянки

D. З розміщення першого нуклеозидтрифосфату

E. Немає вірної відповіді

ANSWER: C

Назвіть білки, які входять до складу дезоксирибонуклеопротеїнів:

A. Проламіни

B. Глютеліни

C. Глобуліни

D. Альбуміни

E. Гістони

ANSWER: E

Назвіть фермент, який каталізує біосинтез молекули ДНК на матриці РНК:

A. РНК-залежна ДНК-полімераза

B. Хеліказа

C. Топоізомераза

D. ДНК-лігаза

E. ДНК-залежна РНК-полімераза

ANSWER: A

Нуклеїнові кислоти - це:

A. Мононуклеотиди

B. Нуклеозиди

C. Нуклеопротеїни

D. Полінуклеотиди

E. Поліпептиди

ANSWER: D

Нуклеїнові кислоти забезпечують збереження і передавання нащадкам спадкової інформації, а також механізм її реалізації. Яка нуклеїнова кислота містить інформацію про кількість і порядок розташування амінокислотних залишків у молекулі білка?

A. мРНК

B. тРНК

C. 28SpРНК

D. 18SрРНК

E. мяРНК

ANSWER: A

Синтез білка у прокаріотів здійснюється на рибосомах після етапу активації амінокислот і надходження їх у рибосому при допомозі т-РНК. Вкажіть, яка амінокислота є першою в біосинтезі:

A. Формілметіонін

B. Гліцин

C. Валін

D. Серин

E. Цистеїн

ANSWER: A

Синтез дочірніх молекул ДНК, ідентичних материнській ДНК, називається:

A. Зворотна транскрипція

B. Транскрипція

C. Реплікація РНК

D. Реплікація ДНК

E. Трансляція

ANSWER: D

Які кінцеві ефекти дії ренін-ангіотензинової системи?

A. Звуження судин, пригнічення секреції альдостерону

B. Звуження судин, стимуляція секреції альдостерону

C. Розширення судин, пригнічення секреції альдостерону

D. Розширення судин, стимуляція секреції альдостерону

E. Стимуляція реабсорбції натрію і калію в ниркових канальцях

ANSWER: B

Адреналін стимулює глікогеноліз шляхом:

A. Інгібування глікогенфосфорилази

B. Активації глікогенсинтази

C. Активації глікогенфосфорилази

D. Активації гексокінази

E. Інгібування гексокінази

ANSWER: C

Антагоністами інсуліну по відношенню до глікемії є наступні гормони, крім:

A. Соматотропіну

B. Глюкагону

C. Адреналіну

D. Глюкокортикоїдів

E. Паратгормону

ANSWER: E

Вазопресин - гормон, який має могутню антидіуретичну дію, стимулюючи зворотний потік води через мембрани ниркових канальців. Яка його хімічна природа?

A. Пептид

B. Вуглевод

C. Стероїдна сполука

D. Ліпід

E. Похідне амінокислоти

ANSWER: A

Введення в організм адреналіну призводить до підвищення рівня глюкози в крові. Який процес при цьому активується головним чином?

A. Розпад глікогену печінки

B. Синтез глікогену

C. Розпад глікогену м’язів

D. Пентозофосфатний цикл

E. Спиртове бродіння

ANSWER: A

Вплив адреналіну на ліпідний обмін:

A. Пригнічує тканинну ліпазу і вихід жиру з депо;

B. Активує тканинну ліпазу і вихід жиру з депо;

C. Пригнічує окиснення ліпідів.

D. Стимулює перетворення жирів у вуглеводи.

E. Стимулює перетворення жирів у білки.

ANSWER: B

Вплив інсуліну на білковий обмін:

A. Пригнічує синтез білків і нуклеїнових кислот.

B. Активує синтез білків і нуклеїнових кислот

C. Знижує проникливість мембран для амінокислот.

D. Активує перетворення амінокислот в глюкозу.

E. Активує перетворення амінокислот в ліпіди.

ANSWER: B

Вплив інсуліну на вуглеводний обмін:

A. Активує глюконеогенез

B. Інгібує глюкокіназу

C. Активує фосфорилазу.

D. Активує проходження глюкози через мембрани клітин

E. Пригнічує проходження глюкози через мембрани клітин.

ANSWER: D

Вплив інсуліну на ліпідний обмін:

A. Гальмує синтез жирних кислот

B. Активує перетворення жирних кислот у вуглеводи

C. Активує синтез жирних кислот.

D. Активує ліполіз.

E. Стимулює перетворення ліпідів на білки.

ANSWER: C

Вплив соматотропного гормону на білковий обмін:

A. Пригнічує надходження амінокислот в клітину.

B. Пригнічує біосинтез білка, ДНК, РНК.

C. Активує перетворення амінокислот в жири.

D. Інгібує перетворення амінокислот в глюкозу.

E. Активує біосинтез білка, ДНК, РНК.

ANSWER: E

Глюкагон за хімічною природою є:

A. Білок

B. Стероїд

C. Пептид

D. Похідне амінокислоти

E. Похідне арахідонової кислоти

ANSWER: C

Гормони білково-пептидної природи проявляють свій вплив на регуляцію біохімічних процесів у клітині через посередність:

A. цАМФ

B. цГМФ

C. цЦМФ

D. цТМФ

E. цУМФ

ANSWER: A

Де синтезується інсулін?

A. В альфа-клітинах острівців Лангерганса

B. В бета-клітинах острівців Лангерганса

C. В дельта-клітинах острівців Лангерганса

D. В ендотеліальних клітинах вивідних протоків підшлункової залози

E. В стромі підшлункової залози

ANSWER: B

Інсулін впливає на всі види обміну, крім:

A. На вуглеводний

B. На вуглеводний і ліпідний

C. На вуглеводний і білковий

D. На вуглеводний, ліпідний і білковий

E. На обмін кальцію та йоду

ANSWER: E

Чому у хворих на цингу порушені процеси утворення сполучної тканини?

A. Активується глікозилтрансфераза

B. Порушується активність лізилгідроксилази

C. Інактивується проколагенпептидаза

D. Інгібується глікозилтрансфераза

E. Активується лізилгідроксилаза

ANSWER: B

Тропні гормони гіпофізу за природою є:

A. Простими білками

B. Глікопротеїнами

C. Ліпопротеїнами

D. Похідними жирних кислот

E. Похідними амінокислот

ANSWER: B

Через активацію аденілатциклазної системи реалізується дія наступних гормонів, крім:

A. Адреналіну

B. Глюкагону

C. Адренокортикотропіну

D. Кортикостероїдів

E. Тиреотропіну

ANSWER: D

Чим регулюється інтенсивність виділення інсуліну?

A. Інсулінотропним гормоном гіпофізу

B. Інсуліноліберином гіпоталамусу

C. Концентрацією глюкози в крові

D. Соматичною нервовою системою

E. Концентрацією кальцію і фосфору в крові

ANSWER: C

Які біохімічні симптоми характерні для цукрового діабету?

A. Гіперглікемія, глюкозурія, понижена густина сечі

B. Гіпоглікемія, глюкозурія, підвищена густина сечі, ацидоз

C. Гіпоглікемія, глюкозурія, нормальна густина сечі

D. Гіперглікемія, глюкозурія, понижена густина сечі, ацидоз

E. Гіперглікемія, глюкозурія, підвищена густина сечі, ацидоз

ANSWER: E

Гіпофункція щитовидної залози в дитячому віці може призвести до розвитку:

A. Гігантизму

B. Базедової хвороби

C. Дифузного токсичного зобу

D. Карликовості

E. Кретинізму

ANSWER: E

Де утворюється активна форма вітаміну D під впливом паратгормону?

A. В печінці

B. В крові

C. В мозку

D. В кишечнику

E. В нирках

ANSWER: E

Хімічна природа статевих гормонів:

A. Білки

B. Пептиди

C. Стероїди

D. Похідні ненасичених жирних кислот

E. Похідні амінокислот

ANSWER: C

Що є попередником для синтезу кортикостероїдів?

A. Тирозин

B. Арахідонова кислота

C. Кальцитріол

D. Холестерол

E. Гліцерол

ANSWER: D

Як впливають глюкокортикоїди на вуглеводний обмін?

A. Пригнічують глюконеогене

B. Активують глюконеогенез

C. Активують гліколіз

D. Стимулюють транспорт глюкози в клітини

E. Стимулюють піруватдегідрогеназний комплекс

ANSWER: B

Як тиреоїдні гормони впливають на білковий обмін?

A. В нормальній концентрації стимулюють синтез білків, у підвищеній – розщеплення.

B. В малій концентрації стимулюють розщеплення білків, у підвищеній – синтез.

C. Стимулюють різке розщеплення білків і їх перетворення на вуглеводи.

D. У певних органах стимулюють синтез білків, в інших – розщеплення.

E. Пригнічують дезамінування і трансамінування амінокислот.

ANSWER: A

Для нормального всмоктування вітаміну А необхідні:

A. Ліпаза

B. Фосфоліпаза А2

C. Жовчні кислоти і жири

D. Хіломікрони

E. Бета-ліпопротеїни

ANSWER: C

Як переконатись у забезпеченні організму вітаміном В1?

A. Визначити вміст ПВК в сечі

B. Провести пробу Ратнера

C. Зробити аналіз Робертса-Стольнікова

D. Визначити вміст кетонових тіл в сечі

E. Визначити рН крові

ANSWER: A

Яка хвороба розвивається при недостатності вітаміну С?

A. Бері-бері

B. Рахіт

C. Іценко-Кушінга

D. Аддісона-Бірмера

E. Цинга

ANSWER: E

Які із перелічених продуктів є джерелом токоферолу для людини?

A. Печінка морських риб

B. Жовток яйця

C. Білок яйця

D. Рослинні олії

E. Тваринні жири

ANSWER: D

Які із перелічених речовин являються вітамінами, розчинними у жирах?

A. Тіамін, піридоксин

B. Фолієва кислота, ?-токоферол

C. Нафтохінон, ретинол

D. Нікотинамід, рибофлавін

E. Біотин, карнітин

ANSWER: C

Яку назву має діюча форма вітаміну Д, що має властивості гормону?

A. 7-дегідрохолестерин

B. 1,25-дигідроксихолекальциферол

C. 25-гідроксихолекальциферол

D. Ергокальциферол

E. Холекальциферол

ANSWER: B

Виберіть показники нормального вмісту гемоглобіну у жінок:

A. 140-160 г/л

B. 115-145 г/л

C. 125-160 г/л

D. 50-80 г/л

E. 70-100 г/л

ANSWER: B

Виберіть показники нормального вмісту гемоглобіну у чоловіків:

A. 80-100 г/л

B. 130-160 г/л

C. 115-145 г/л

D. 70-90 г/л

E. 100-120 г/л

ANSWER: B

Визначення білкових фракцій крові пацієнта методом електрофорезу можливе завдяки наступній їх властивості:

A. Високій оптичній активності

B. Високій дисперсності

C. Високій гідрофільності

D. Високій в’язкості

E. Наявності електричного заряду

ANSWER: E

Вкажіть типи гемоглобінів, що містяться в еритроцитах здорових людей:

A. А2, F, С

B. М, А1с, Д

C. С, М, Е

D. А1, А2, F

E. А2, S

ANSWER: D

Гемоглобінова буферна система крові складається з:

A. Оксигемоглобіну і дезоксигемоглобіну

B. Карбгемоглобіну і карбоксигемоглобіну

C. Карбоксигемоглобіну і оксигемоглобіну

D. Оксигемоглобіну і метгемоглобіну

E. Метгемоглобіну і карбгемоглобіну

ANSWER: A

Гідрокарбонатна буферна система крові найбільш ефективно функціонує при рН рівному:

A. 8,1

B. 7,4

C. 6,8

D. 7,9

E. 7,0

ANSWER: B

Детоксикаційна функція крові зумовлена:

A. Транспортом газів (CO2 і O2)

B. Транспортом поживних речовин

C. Обміном тепла між тканинами і кров’ю

D. Знешкодженням токсичних речовин ферментами крові

E. Наявністю в крові антитіл та фагоцитарною функцією лейкоцитів

ANSWER: D

До білків гострої фази запалення відносяться всі нижче вказані, окрім:

A. С-реактивного білка

B. Кріоглобуліну

C. Альфа2-макроглобуліну

D. Сироваткові інгібітори протеїназ

E. Альбумінів

ANSWER: E

Яка із сполук гемоглобіну може утворюватись у мешканців будинку, де був несправним димохід?

A. Дезоксигемоглобін

B. Метгемоглобін

C. Карбоксигемоглобін

D. Карбгемоглобін

E. Оксигемоглобін

ANSWER: C

Який вміст загального білка в сироватці крові здорової людини? :

A. 50-60 г/л

B. 80-110 г/л

C. 65-85 г/л

D. 100-120 г/л

E. 40-60 г/л

ANSWER: C

Збільшення вмісту індикану в сечі хворого з дизбактеріозом кишечника свідчить про:

A. Захворювання нирок

B. Нормальну знешкоджувальну функцію печінки

C. Посилення бродіння вуглеводів у кишечнику

D. Посилення гідролізу жирів

E. Порушення функції печінки

ANSWER: B

Знешкодження ксенобіотиків (лікарські засоби, епоксиди, альдегіди, нітропохідні тощо) та ендогенних метаболітів (естрадіол, простагландини, лейкотрієни) відбувається у печінці шляхом їх кон”югації із:

A. Глутатіоном

B. Аспартатом

C. Гліцином

D. S-аденозилметіоніном

E. Фосфоаденозином

ANSWER: A

Зниження вмісту сечовини в крові і сечі може бути викликане наступними чинниками, крім:

A. Ацидозу

B. Порушення функцій печінки

C. Надмірного споживання білкової їжі

D. Споживання переважно рослинної їжі

E. Недостатнього білкового харчуванням

ANSWER: C

Зниження концентрації сечовини в крові спостерігається за таких умов, крім:

A. Ураження печінки патологічним процесом

B. Вроджена недостатність одного з ферментів, що утворюють сечовину

C. Ацидоз

D. Білкове голодування

E. Надмірне вживання білків

ANSWER: E

Зниження синтезу жовчних кислот у печінці призводить до таких порушень, крім:

A. Травлення жирів у кишечнику

B. Травлення вуглеводів

C. Всмоктування жирних кислот

D. Всмоктування вітамінів А і К

E. Активування ліпаз

ANSWER: B

Із амінокислот в печінці утворюються такі речовини, крім:

A. Білків

B. Альфа-кетокислот

C. NH3, гему

D. Пуринів, піримідинів

E. Жирних кислот

ANSWER: E

Із вуглецевих скелетів амінокислот у печінці може утворюватися все, крім:

A. Глюкози

B. Жирних кислот

C. Амінокислот

D. Ацетоацетату

E. Сечовини

ANSWER: E

Із кров’ю при всмоктуванні поживних речовин в печінку потрапляють речовини, крім:

A. Моносахаридів

B. Амінокислот

C. Жирів

D. Монониклеотидів

E. Вітамінів і мікроелементів

ANSWER: C

Кінцевим продуктом обміну азотовмісних речовин в печінці є:

A. Жовчні кислоти

B. Сечовина

C. Пуринові основи

D. Карнітин

E. Аміак

ANSWER: B

Накопичення кетонових тіл за тривалого голодування, цукрового діабету, ниркової глюкозурії зумовлено:

A. Порушенням їх екскреції з жовчю

B. Порушенням їх екскреції з сечею

C. Посиленим гліколізом

D. Втратою глюкози через нирки

E. Нестачею оксалоацетату необхідного для окиснення ацетоацетату

ANSWER: E

Окиснення кетонових тіл відбувається скрізь, крім:

A. Міокарду

B. Скелетних м’язів

C. Нирок

D. Мозку

E. Печінки

ANSWER: E

Основним біологічним призначенням трансамінування амінокислот в печінці є:

A. Утворення незамінних амінокислот

B. Утворення кетокислот

C. Знешкодження аміаку

D. Утворення замінних амінокислот

E. Утворення нових замінних амінокислот і нових кетокислот

ANSWER: E

Печінка як головна травна залоза синтезує і транспортує до інших тканин:

A. Білки

B. Фосфоліпіди

C. Вуглеводи

D. Кетонові тіла

E. Всі названі компоненти

ANSWER: E

Під час відпочинку після важкої фізичної праці у печінці буде стимулюватись:

A. Гліколіз

B. Глікогеноліз

C. Розпад глікогену до глюкози

D. Глюконеогенез із лактату

E. Глюконеогенез із амінокислот

ANSWER: D

Підвищена концентрація уробіліногену в сечі засвідчує:

A. Здоровий організм

B. Порушення видільної функції нирок

C. Генетичний дефект ферментів знешкодження аміаку

D. Порушення перетворення стеркобіліногену

E. Ураження печінки

ANSWER: E

Підвищений катаболізм азотовмісних сполук супроводжується посиленням утворення сечовини та підвищенням її вмісту у крові та сечі. До таких речовин належать всі, крім:

A. Амінокислот

B. Пуринів

C. Піримідинів

D. Біогенних амінів

E. Азотної та азотистої кислот

ANSWER: E

Підвищення в плазмі крові активності лужної фосфатази може свідчити про:

A. Ущільнення мембрани гепатоцитів

B. Порушення жовчевиділення (холестаз)

C. Зменшення маси печінкової тканини

D. Рак печінки

E. Жирове переродження печінки

ANSWER: B

Підвищення прямого білірубіну (білірубінглюкуроніду) в крові буває за таких обставин:

A. Гемолітичної жовтяниці

B. Цукрового діабету

C. Механічної жовтяниці

D. Жовтяниці новонароджених

E. Синдрому Іценко-Кушінга

ANSWER: C

Після важкої фізичної праці під час відпочинку спостерігається стимуляція метаболічних шляхів вуглеводів, за винятком:

A. Глікогенезу

B. Глюконеогенезу із лактату

C. Глюконеогенезу із гліцерину

D. Гліколізу, циклу Кребса

E. Глюконеогенез із амінокислот

ANSWER: D

Про пошкодження печінки вказують біохімічні показники крові, крім:

A. Зменшення відношення АсАТ/АлАТ

B. Вміст альбуміну нижчий ніж 20-25 г/л

C. Підвищення активності лужної фосфатази

D. Підвищення вмісту холестерину більш, ніж 7 ммоль/л

E. Підвищення активності?-глутамілтрансферази

ANSWER: D

Токсичні продукти гниття білків у кишечнику індол і скатол знешкоджуються у печінці за допомогою реакції:

A. Окиснення

B. Відновлення

C. Кон’югація з глюкуроновою та сірчаною кислотами

D. Кон’югація з гліцином

E. Ацетилювання

ANSWER: C

Тривале використання антибіотиків тетрациклінового ряду призводить до порушення обміну жовчних пігментів і супроводжується виділенням із кишечника:

A. В надмірній кількості стеркобіліногену

B. Уробіліногену

C. Білірубіну прямого

D. Несправжнього уробіліну

E. Білівердину як продукту окиснення білірубіну

ANSWER: E

У печінку холестерин надходить такими шляхами, за виключенням:

A. З їжею

B. Синтезується в гепатоцитах

C. Надходить з інших тканин

D. З ЛПВГ

E. З хіломікронами

ANSWER: E

До яких змін в складі білків крові може привести протеїнурія?

A. В крові спостерігається гіпоальбумінемія

B. В крові спостерігається гіпоглобулінемія

C. Протеїнурія не впливає на якісний склад білків крові

D. В крові знижується кількість гістонів та протамінів

E. В крові збільшується альбуміно/глобуліновий коефіцієнт

ANSWER: A

Зворотному всмоктуванню в кров з первинної сечі не підлягають:

A. Креатинін, індикан

B. Амінокислоти, альбуміни

C. Глюкоза, NaCl

D. Креатин, сечовина

E. Вода, сечова кислота

ANSWER: A

Назвіть патологічні складові частини сечі за цукрового діабету:

A. Жовчні пігменти, ацетон

B. Ацетон, глюкоза

C. Кров, білірубін

D. Білок, кров

E. Жовчні пігменти, індикан

ANSWER: B