муниципальное общеобразовательное учреждение
Керчомская средняя общеобразовательная школа
Рассмотрено Согласовано: Утверждаю:
на МО гуманитарного цикла Зам. директора по УР Руководитель ОУ
протокол от ___________№ ___ _______ ________
«__»__________ 2017 г «__» ____________2017г.
Промежуточная аттестация
по учебному предмету «Коми язык»
(тест)
Составитель – учитель
с. Керчомъя
2017 год
Вогцгцрся велцдцм материал серти тест.
Орччцдцй:| кывбцр | А. Отсасян кывсикас, йитц прцстцй сёрникузяын цтсяма юкцдъяс да сложнцй сёрникузялысь юкцнъяссц. |
| кадакывберд | Б. Асшцр кывсикас, петкцдлц действие да состояние. |
| кадакыв | В. Отсасян кывсикас, век сулалц эмакыв, нимвежтас, лыдакыв, кадакывберд бцрын |
| кывйитцд | Г. Отсасян кывсикас, сёрникузя либц сёрникузяса юкцдъяс вежцртасц содтц кутшцмкц рцм. |
| кывтор | Д. Асшцр кывсикас, петкцдлц, кцнi, кор, дыр-ц, мыйла, кытчц мунц действиеыс, либц стцчмцдц предмет признаклысь тшупцдсц. |
Кадакыв - __________ кывсикас, петкцдлц ____________ да ______________, вежласьц __________ да _________ серти. Морфологияын кадакывлцн тцдчанаыс – кад категория: ___________, ___________, ___________. Сёрникузяын кадакыв пырджык овлц _________________ да лцсялц _____________________ лыдын.
Торйцдцм кывъясыслысь индцй кывсикассц.Веня лэччис гуц, вцтлiс кцчцс югыд пельцсц да ньцжйцникцн, мыйкц мелiа шцпкцдiгтыр кутiс матыстчыны сы дiнц.
Индцй сетцм текстыслысь сикассц.Войбыд зэрис. То неуна лцньыштлас, то бара цддзылас. Гырысь зэр войтъяс таркцдцны цшиньц, зiльцны садьмцдны чцскыда узьысьясцс. Асывланьыс петавлiс чизыр вой тцв, кцсйис разцдны кымцръяссц. Недыр мысти енэжыс бцр тупкысис руд кымцръясцн.
5. Кутшцм сёрникузя гижцма торксьытцг?
А) Колц лцсьцдны историялы тетрадь.
Б) Колц лцсьцдны историяысь тетрадь.
В) Колц лцсьцдны история кузя тетрадь.
6.Индцй визь, кцнi став кывйыс кадакывберд:
А) мича, вылын, уна, пцлцн
Б) талун, нора, ылiтi, неуна
В) лунтыр, аски, мунiгмоз, сэки
7. Бцрдысь, гцртцм, пцжасян, вцралан, шырцм – тайц:
А) кадакывбердъяс
Б) ногакывъяс
В) шцркывъяс
8. Кадакывлцн вежласьтцм форма, кодлцн абу наклонение, кад, лыд, морт категорияяс:
А) кывпод
Б) шцркыв
В) ногакыв
9. Индцй визь, кцнi став кадакывйыс вуджтцм:
А) ваявны, ловзьыны, вурны, мудзны
Б) пукавны, чеччыны, сёрнитны, письмцасьны
В) вотны, гцгравны, серавны, дзебны
10. Асшцр кывсикасъяскцд пыр гижсьц торйцн:
А) кывтор
Б) кывбцр
В) кывйитцд
11. Паськыдкодь, дубоват, ёсь-ёсь, лцсьыдiник, сьцда-еджыда – тайц:
А) кывбердъяс
Б) кадакывбердъяс
В) шцркывъяс
12. Кутшцм кывйын КОДЬ – кывбцр?
А) мича(кодь)
Б) муныштiс(кодь)
В) рцмпцштан(кодь)
13. Рытгорув, кыккокйыв, югдандор, гурйыв, войбыд, кцнсюрц – тайц:
А) кывбердъяс
Б) кадакывбердъяс
В) ногакывъяс
14. Кутшцм сёрникузяын ГЦГЦР кыв лоц кадакывбердцн?
А) Керка гцгцрыс кыдз пуяс быдмцны.
Б) Дзим-дзурк ставыс гцгцр.
В) Воим рытнас куим час гцгцр.
15. Ва(дорса), ас(бердса), висер(вожса), керка(гцгцрса) колц гижны:
А) цтлаын
Б) торйцн
В) визь пыр
16. Сулцдны, пыртны, тыртны, лыддьцдны, вайцдны кадакывъяслцн залог:
А) действительнцй
Б) возвратнцй
В) понудительнцй
17. Индцй шцркывъя кывтэчас:
А) вочасцн векнялысь вцрса туй
Б) бцръя коз улц кежигцн
В) кадыс ва моз кывтц-исковтц
18. Цмцй, весиг, нин, буретш, вот – тайц:
А) кывбцръяс
Б) кывторъяс
В) кывйитцдъяс
19. Сёрникузяяс пцвстысь бцрйы нога кадакывберда сёрникузя:
А) Пцшти лунтыр нин пилитчим.
Б) Ньцжйцник бцрыньтчи поз дорысь.
В) Кцсъя вцлi вешйыштны, бокц воськовтны.
20. Кывйитцд йитц цтсяма юкцдъяс (пунктуация пасъяс абу пукталцма):
А) Ме кыски ыджыдкодь сын а ёртлцн мынi йцрш.
Б) Ревекка пырис аслас пыжц да лэдзис моторсц вац.
В) Самарин гогнитiс сылы юрнас да котцрцн локтiс Ардальон
21. Гижцй СЬЦКЫД кыв пыртцмцн цти сёрникузя, мед тайц кывйыс петкцдлiс ловъя ловлысь состояние.
22. Гижцй кад петкцдлысь кывбцра цти сёрникузя.
23. Артмцдцй сетцм кадакывъясысь да эмакывъясысь шцркывъя кывтэчасъяс: вцравны+пон, тцждысьны+мам, вотчыны+нывка, печкыны+баб, вугравны+морт.
24. Сетцм кадакывъясысь артмцдцй ногакывъя кывтэчасъяс: уджавны+варовитны, тшцктыны+вцчны, заводитчыны+видзцдлыны, аддзысьлыны+сёрнитны, пуны+пуктыны.
25. Орччцдцй:
1. Тшцктана наклонениеа, II морта, уна лыда кадакыв | А) Бать садьмцдiс водз асывнас. |
2. Кывпод | Б) Велцдчцй, челядь, югдцдцй юр. |
3. Юцртана наклонениеа, морттцм кадакыв | В) Сиктным нюжцдчцма Эжва ю пцлцн. |
| Юцртана наклонениеа, I колян када, III морта, цтка лыда, вуджан, действительнцй залога кадакыв | Г) Меным тшцктiсны ломтыны пывсян. |
| Юцртана наклонениеа, II колян када, III морта, цтка лыда кадакыв | Д) Луныс ыркыд, восьлавсис кокниа |
Ответы:
1.В2.Д
3.Б
4.А
5.Г
2. Кадакыв - асшцр кывсикас, петкцдлц действие да состояние, вежласьц морт да лыд серти. Морфологияын кадакывлцн тцдчанаыс – кад категория: локтан, цнiя, колян. Сёрникузяын кадакыв пырджык овлц юцрпасцн да лцсялц подувпаскцд лыдын.
3. Лэччис – кадакыв
Гуц – эмакыв
Югыд – кывберд
Да – кывйитцд
Ньцжйцникцн – кадакывберд
Мыйкц – нимвежтас
Шцпкцдiгтыр – ногакыв
Дiнц – кывбцр
4. Юцртцм
5. Б
6. Б
7. В
8. А
9. Б
10. Б
11. А
12. В
13. Б
14. Б.
15. А
16. В
17. А
18. Б
19. Б
20. Б
21. Меным сьцкыд.
22. Сёрникузяц позьц пыртны татшцм кад петкцдлысь кывбцръяс: бцрын, бцрти, вылц, гцгцр, дыра, дырйи, кежлц, костi, мысти, чцж.
23. Вцралан пон, тцждысьысь мам, вотчысь нывка, печкысь баб, вугралысь морт.
24. Уджалiгцн варовитны, тшцктытцг вцчны, заводитчытцдз видзцдлыны, аддзысьлiгцн сёрнитны, пумцн пуктыны.
25. 1.Б
2.Г
3.Д
4.А
5.В
Критерии оценивания:
Максимальный балл – 57.
80-100% - оценка «5»;
79-60% - оценка «4»;
59-40% - оценка «3»;
39-0% - оценка «2».


